Kleurenstudies met kleurpotlood

Kleurencirkel met kleurpotloden van Caran d'Ache en Faber Castell op Simili Japon  | Atelier Annette van der Swaluw
Kleurencirkel | 2020 Atelier Annette van der Swaluw

Kleurenstudies Atelier Annette van der Swaluw

Vanaf 2020 ben ik dóór het kleurpotlood opnieuw in de kleurencirkel gedoken. Ik herinner me hoe saai ik het vond om een kleurencirkel te maken op de middelbare school, met verf. Twaalf van die saaie blokjes. Maar met kleurpotlood kun je op de millimeter precies de verschillende kleuren onderzoeken: fascinerend! De kleuren lopen op de millimeter in elkaar over. En met kleurpotlood voelt het het mengen van kleuren nog veel meer als toveren! Wil je ook toveren met kleurpotlood, schrijf je dan in voor één van de tekenworkshops en kijk weer met de ogen van een kind:

Je papier is je palet

Staalkaartje van verschillende kleuren blauw. Van turquoise tot ultramarijn | Atelier Annette van der Swaluw
Van turquoise tot ultramarijn | 2024 Atelier Annette van der Swaluw

In tegenstelling tot het werken met verf, meng je de kleuren direct op je papier. Dat vergt natuurlijk wel enige oefening. Tenzij je je door de kleuren wilt laten verrassen. Door het kleurpotlood ga je heel verfijnd aanvoelen wat welke kleur met welke kleur doet. Het is ongelooflijk hoeveel kleuren er dan bestaan. Eén van mijn cursisten vond het na afloop van de workshop ‘ORANJE’ bijna jammer dat oranje nu niet meer gewoon oranje is…zóveel oranjes, help! 🙂

Kleurenstudies met kleurpotlood van Caran d’Ache

2020 Colourcircle Caran d’Ache CC By Annette van der Swaluw

Vanaf mijn kindertijd werk ik met kleurpotloden van Caran d’Ache. Ik had voor een verjaardag op de middelbare school 6 kleurpotloden van mijn broer gekregen: rood, geel, groen, blauw, paars en zwart. De stompjes heb ik altijd bewaard. En in 2015 kocht ik een doos van 30 ‘Prismalo’s’. Tot mijn verbazing bleek bij mijn kleurenstudie vanaf 2020 de kleuren niet de kleurencirkel te volgen… Ik nam contact op met Caran d’Ache en tot op de dag van vandaag ben ik niet tevreden met hun antwoord: de kleuren volgen elkaar op volgens een ‘wetenschappelijk onderzoek’, waarbij de tinten blauw meer aanwezig zijn. Ik voel dat elke kleur er evenveel toe doet. Kleur is een ervaring, geen wetenschappelijke ‘golflengte’ voor mij. Al draagt dat onderzoek wel bij aan mijn begrip van kleur. En je hebt maar 6 kleurpotloden nodig om álle kleuren van de regenboog zelf te mengen. Nieuwsgierig geworden?